Köpek, evciller arasında enerjisi bitmek tükenmek bilmeyen, en hareketlisi ve haşarı olanlarındandır. Dolayısıyla onları ev içinde, küçük bir bahçede, sınırlı bir alanda beslemeye kalkmanız birçok sorun doğurur. Eziyete dönüşen bu esir hayatı köpeğinizi, yerinde durmayan, sürekli havlayan hırçın ve saldırgan bir baş belasına dönüştürür. Düzenli sokak gezintileri köpeğinizin enerjisini boşaltmasına, sosyalleşmesine ve duygusal tatminine kati çözümdür. Bu gezintiler sırasında dikkat edeceğimiz bazı konular ise şunlar olmalıdır.
Mutlaka tasmalı, bu tasmaya kolayca söküp takılabilen sağlam bir uzatmayla dışarı çıkmalısınız. Başlangıçta yürüme disiplini sağlamak ve eğitmek için boğma özelliği olan tasmalarla işe başlayın. Kendini boğmadan, sizi zorlamadan gezmeyi öğrensin. Gerekirse onun canını yakmadan boğma tasmayı gererek hızına yön vermelisiniz. Göğüs tasmaları sizi zorlamayacak ve bir hamlede kucağınıza alabilecek kadar küçük ırklar (maksimum 15 kg) için uygundur. Daha iri ırklarda bu tasmalar kontrolünüzü kaybetmenize hatta ani bir harekette sakat kalmanıza sebep olabilir.
Bu gezintiler en az 30 dakika ve günde iki kere olmalıdır. Daha az bir süre en sakin ve yaşlı köpekler için bile yetersizdir. Gezintiyi sabah ve akşam olmak üzere ikiye bölmemiz biriken enerjinin tüketimi ve tuvalet ihtiyacı için daha uygundur. Vaktiniz ve işiniz daha uzun süre gezmenize elverişliyse bu süreyi istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.
Dışarıda köpeğiniz için çok sayıda uyaranla karşılaşırsınız. Arabalar, başka köpekler, korkan veya korkutan insanlar, yüksek perdeden sesler. Bu uyaranların biri veya hepsi bir arada olabilir. Bu uyaranlarla karşılaştığında köpeğiniz alışık ve nasıl davranması gerektiğini bilen bir köpek olmalıdır. Siz korkmadan, yerinde komutlarla ve beden dilinizle köpeğinizin dikkatini sizin üzerinizde yoğunlaştırmasını sağlamalısınız. Kontrolün sizde olduğunu ve yüksek enerjinizin sorunları çözmeye yeteceğini köpeğiniz bilirse, hiçbir uyaran onu etkilemez.
Maalesef her insan köpek sevmiyor. Beslenmesine bile karşı olanlar var. Bu sevgi eksikliğinin ya da nefretin temelinde korku, gelenekler, inançlar, kötü anılar gibi bir çok sebep sıralanabilir. Sebep ne olursa olsun saygı duymak gerekir, zira biz sevdiğimiz ve beslediğimiz için saygı bekliyoruz. Tepkisel davranışlar karşısında hoşgörülü ve sabırlı olmalısınız. Özellikle kökeninde korku ve kötü anılar olan tepkisel davranışlar elde olmadan oluşabilir. Hakarete ve fiili saldırıya uğramadığınız takdirde köpeğinizi dizginleyerek yürüyün gidin. İki şeyi unutmayın; birincisi köpek beslediğiniz için sevgiyi karşılıksız paylaşmanın kıymetini bilmeniz nedeniyle siz öndesiniz, ikincisi bütün yasalar ve uygulamalar (saldırgan ve zarar veren bir köpeğiniz olmadığı takdirde) sizin yanınızdadır.
Özellikle çocuklarla olan ilişkilerini çok dikkatli izleyin. Genel bilgi ve tecrübeler köpeklerin çocuklara karşı sabırlı ve şefkatli olduğu doğrultusundadır. Bende bunu dile getiririm, lakin aykırı birçok davranışı da gördüm, duydum. Bazı eğitim eksiklikleri ya da ırk özellikleri, köpeklerde kıskançlık ve tahammülsüzlükler doğurabilir.
Çocuklara saldırılar köpeklere karşı oluşan tepkilerin başında gelir. Köpekleri seven insanlar bile evlatlarının zarar görmesini kabullenemez. Çoğunlukla haklı olarak tepki gösterip yıkıcı ve kırıcı olabilirler. Bazen tahrik eden, sabırları zorlayıp ısırılmayı, korkutulmayı hak eden çocuktur. Fakat bunun bir önemi yoktur. Ceza köpeğe ve size kesilir. Unutmayın yasalar bu gibi durumlarda sorumlu ve tedbirli davranmadığınız için siz sorumlu tutacaktır.